​Капустанын коронавируска каршы эффективдүү күрөшөрү далилденген эмес

Баяндар

Abal.kgсайты “Окумуштуулар капуста вируска каршы эффективдүү күрөшөрүн далилдешти” деген маалыматты жазып чыккан. ПолитКлиника бул маалыматты текшерип көрдү.

“Монпелье (Франция) университетинин окумуштуулар командасы организмдин коронавирус инфекциясына каршы күрөшүүсүнө өтө пайдалуу продуктыны таап чыгышты. Бул тууралуу POPMECH.RU сайты жазып чыкты.

Француз иликтөөчүлөрүнүн маалыматтары боюнча, капустанын ар түркүн түрлөрү өтө популярдуу болуп саналган өлкөлөрдө, мисалы, Россия, Германия жана Түштүк Кореяда, коронавирустан көз жумгандардын саны кескин төмөн. Окумуштуулар капустада COVID-19дун оор формада өтүүсүнө тоскоол боло турган заттар, ал эми ачытылган капустада ар кандай патогенге каршы организмдин коргонуусун күчөтө турган антиоксиданттар бар, деп белгилешет”, - деп жазат сайт.

Шилтеме берилген POPMECH.RUсайтында “Капуста коронавируска каршы натыйжалуу деп табылды” деген аталышта макала чыккан. “Монпелье университетинин (Франция) окумуштуулар тобу капуста организмдин коронавирус инфекциясынын жаңы түрүнө каршы күрөшүү үчүн өтө пайдалуу деп табышты” деп айтылат маалыматта. Аталган сайт британиялык “The Sun” басылмасына шилтеме берген.

“The Sun”онлайн басылмасы “Туздалган капуста жана чийки капуста “коронавирустан коргошу мүмкүн” деген аталышта макаласын чыгарган.

Бул тармакта изилдөө бар экени чын, бирок капуста коронавирусту өлтүрөт дегендиырастабайт.Болгону авторлор өзүнө капустаны камтыган туура тамактануу менен коронавирустан өлүм деңгээлинин төмөн болушунун ортосундагы байланышты айтышкан.

Изилдөө эмне жөнүндө?

Изилдөөнүн авторлору Европа өлкөлөрүндөгү COVID-19 өлүмүнүн айырмачылыктарын салыштырышкан. Мисалы, Германияда өлүмдүн деңгээли төмөн, ал эми Австрия, Чехия, Польша, Словакия, Балтия жана Финляндиянын деңгээли окшош же төмөн. Экинчи жагынан, Бельгия, Франция, Италия, Испания жана Улуу Британия жогорку көрсөткүчтөргө ээ.

Авторлор белгилегендей, күчтүү антиоксидант же ACE ингибирлөөчү таасирлери бар азыктар (ACE - ангиотензинди айландыруучу фермент - Авт.), Мисалы, чийки капуста же капуста сыяктуу азыктар, негизинен өлүм деңгээли төмөн Европа өлкөлөрүндө, Кореяда жана Тайванда (Кимчи) колдонулат. Капуста - Румынияда кеңири таралган продукт жана Болгария менен Грецияда көп ачытылган сүт азыктарын жешет, алар ACE ингибитору болуп саналат. Үч өлкөнүн тең өлүм деңгээли төмөн.


Антиоксидант деген эмне?

Антиоксиданттар - бул курчап турган чөйрөнүн реакцияларынан жана башка стресстен улам пайда болгон эркин радикалдардан, туруксуз молекулалардан келип чыккан клетканын бузулушунун алдын-алган же жайлаткан заттар. Антиоксиданттар табигый жана жасалма түрүндө болот. Аталган заттын таасири тууралуу Би-Би-Сигеберген маегинде Йель университетинин иммунобиология боюнча профессору Акико Ивасаки айтып берген.

“Антиоксиданттар жардам бере алабы деген суроо бир аз татаалдашып кетти.

Сезгенүү реакциясынын бир бөлүгү катары лейкоцит клеткалары уулуу кислород кошулмаларын чыгарат. Бул кош миздүү кылычтай. Бир жагынан, алар бактерияларды жана вирустарды өлтүрүп, алардын көбүрөөк көчүрмөлөрүн жасоого жол бербейт. Экинчи жагынан, алар ден-соолукка пайдалуу клеткаларга зыян келтирип, рак жана карылыкка алып келиши мүмкүн жана иммундук системаны начарлатат.

Буга жол бербөө үчүн, организм антиоксиданттарга таянат. Алар бул тентек кычкылтек кошулмаларын көзөмөлдөп, клеткалардын коопсуздугун камсыз кылат”, - деп айтат Акико Ивасаки.

Изилдөөдөошондой эле, бир эле өлкөнүн түрдүү аймактарындагы өлүм деңгээлин дагы салыштырышкан. Мисалы, Швейцарияда француз жана италия тилинде сүйлөгөн кантондордун өлүмгө учурашы немец тилинде сүйлөгөндөргө караганда бир кыйла жогору. Адатта майлуу тамактанган Германиянын түштүгүндө, өлкөнүн башка аймактарына салыштырмалуу өлүмдүн деңгээли жогору.

Белгилей кетчү нерсе, авторлор жөн гана мүмкүн болгон байланышты сунуштап жатышат. Окумуштуулар эч кандай эксперименттерди жүргүзбөгөндүктөн ырастай алышпайт. Ошондой эле, туура тамактануу факторлордун бири гана экенин, андан сырткары медицинанын сапаты, пандемияга болгон даярдык, гигиена сыяктуу башка факторлор дагы бар экенин айтышат.

Жыйынтык: “Капустанын коронавирусту өлтүрөт” деген маалымат калп жана анын вируска каршы таасири далилденген эмес.